Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 
 

Charmozín modrotemenný

Popis
Samec nebyl popsán.
Samice je zelená, čelo, uzdička, prsa a břicho světle zelené, líce a hrdlo žlutavé, temeno hlavy fialově modré, okolí řitního otvoru červené, spodní krovky křídelní jsou zelené, stehna s modrofialovým nádechem, ocas z vrchní strany zelený, okrajová pera ze spodní strany u báze červené a černé, jinak olivově žlutá, na špici žlutavá, úzké okruží oka hnědavé, duhovka pravděpodobně oranžově hnědá, nohy oranžové, zobák oranžový až červený.
Mladí ptáci jsou neznámí.

Poddruhy
V současné době není uznáván žádný poddruh tohoto papouška.

Mutace
Žádné mutace nejsou známé

Rozšíření
Nová Kaledonie. Pokud žije, tak v nepřístupných mlžných lesích pravděpodobně v okolí Mt.Panié, Mt.Humboldt a Kouakoué (Bregulla 1993)

Život v přírodě
O jejich životě nejsou žádné relevantní informace. Pravděpodobně se však jeho způsob života nebude příliš odlišovat od jiných, blízce příbuzných druhů rodu Charmosyna.

Potrava
Neznámá.

Chov v zajetí
Charmozin modrotemenný nebyl nikdy v zajetí chován.

Ochrana a obchod
Přestože se jedná o nejohroženějšího příslušníka čeledi Loriinae, je s podivem, že je zařazen do přílohy II úmluvy CITES a ne do přílohy I. Jeho stavy v přírodě nejsou jednoznačně známy. Něktří skeptičtí biologové ho považují již za vyhynulého, nicméně podle relativně nedávných zpráv by mohl přežívat v nepřístupných oblastech Nové Kaledonie (Bregulla 1993). Podle předpokladů IUCN se jeho stavy spíše snižují díky různým vlivům (ztráta území, útoky predátorů, ptačí malárie a jiné choroby). Nicméně v některých odborných kruzích panuje mírný optimismus, protože o charmozinech je známo, že je nesmírně obtížné je spatřit, migrují, a jsou velmi nenápadní. Předpokládaná populace však nebude početná a proto je zařazen do kategorie kriticky ohrožených druhů. Zatím jediný možný způsob jeho "ochrany" je organizování expedic na jeho nalezení a zjištění základních životních podmínek a rozšiřování přírodních ochranných pásem v místech jeho předpokládaného výskytu.