Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 
 

Nestor kea

Nestor kea žije ve volné přírodě na jediném místě a to na Jižním ostrově na Novém Zélandu. Obývá horské oblasti s drsným klimatem s nadmořskou výškou od 600 do 2000 metrů nad mořem. V zimě tam čelí sněhu a silnému větru. Toto období přečkává kea v místech s nadmořskou výškou, pod hranicí lesa, tedy tam, kde se ještě může skrýt v lesním porostu. Zima je pro něj krutá také z důvodu nedostatku potravy, kdy se živí dokonce masem z uhynulých zvířat. Svým silným zobákem dokáže utrhnout opravdu velké kusy masa nebo vnitřností. V létě se na Jižním ostrově často objevují husté mlhy a stejně jako v zimě není silný vítr výjimkou. Na léto se kea přesouvá do vyšších oblastí se zakrslými keři a hustými zatravněnými planinami. Tam se živí především nektarem z horských rostlin, ale hledá také různý hmyz jako kobylky, brouky nebo housenky. Na podzim putuje do ještě vyšších oblastí, kde může stále nalézt různé bobule nebo výhonky.

Nestor kea dosahuje v dospělosti okolo 48 cm, takže jej můžeme přirovnat velikostně například k vráně. Hlavu mají hnědozeleně zbarvenou, tělo má bronzově zelenou barvu. Letky na křídlech jsou pak modré. Pírka na vnitřní straně křídel přecházejí z oranžově červené barvy, která se vyskytuje také na spodní části zad, do odstínů pískově žluté barvy. Každé pírko je černě lemováno. Samice bývají zpravidla drobnější než samci a mají také kratší a méně zakřivený zobák. Váží v průměru o 20% méně.

Většinu času tráví nestor kea ve skupinách čítajících okolo 30 - 40 jedinců. V těchto skupinách existuje přísná a dosti složitá hierarchie nadřazenosti a podřazenosti. Nemusí být vždy nutně lineární. Může se stát, že některý mladší jedinec je nadřazen staršímu. To jen potvrzuje to, jak inteligentními ptáky nestorové jsou. V zajetí bylo také mnohokrát dokázáno, že jsou schopni naučit se i složité úkony. Tím, že se v přírodě potýkají s nepříznivými podmínkami, jsou často nuceni při hledání potravy prozkoumávat nová prostředí. Za potravou putují v celých skupinách a zdržují se na místech, kde si ji mohou nejsnáze opatřit. Lze je tedy nalézt například na okrajových částech měst, na parkovištích, tábořištích nebo na různých skládkách odpadu. Jsou však známé i případy, kdy si skupina nestorů při prozkoumávání nových míst troufla mnohem více a zničila například příslušenství automobilů nebo některých rekreačních chat v lyžařských oblastech.
Jsou to převážně denní ptáci. Již časně z rána je slyšet jejich charakteristické volání „kee-aaa", podle kterého také získali svůj název. Dopoledne shánějí potravu. Během dne tráví čas ve skupinách a nejsou příliš aktivní. Až večer se opět rozběhnou shánět potravu. Někdy v tom vydrží až do setmění.

Nestorové si v přírodě stavějí hnízda ve kterých poté samička snese tři nebo čtyři vejce na kterých sedí 24 dní. Během inkubace se jen zřídkakdy vzdaluje od hnízda. O její krmení se stará samec. Po vylíhnutí mláďat se o jejich výživu starají oba rodiče až do jejich opeření, což bývá zhruba ve 13. týdnu života. Dospělými se stávají ve třech letech a tvoří páry na celý život. V zajetí se nestor kea dožívá v průměru 14-15 let. Délka života v přírodě nebyla přesně určena, ale určitě je mnohem vyšší.

V zajetí se chová spíše v zoologických zahradách. Sám jsem jednoho na vlastní oči viděl, tuším v brněnské ZOO. Díky své přirozené odolnosti pro něj není problém jakékoliv podnebí, ale přecijen má raději chladnější počasí než vedra. Proti jiným druhům je více náročný na prostor. S ostatními druhy se ve voliéře ani nesnese, takže je nutné jej chovat samostatně. Do jeho jídelníčku je třeba začlenit různé druhy ovoce a zeleniny, slunečnici, oves (může být i naklíčený), příležitostně i vařené telecí maso, arašídy a zelené krmivo.

Do roku 1986 nebyl chráněným druhem a v hojných počtech byl odstřelován místními farmáři. Předcházeli tím tomu, aby skupinky keů napadaly jejich stáda ovcí. Po roce 1986 však vláda udělala veškerému střílení přítrž a donutila farmáře vzdát se práva na jejich odstřel, které do té doby měli. Slíbila však, že bude vyšetřovat veškeré zprávy o napadání ovcí a všechny problémové ptáky odstraní. Byla by obrovská škoda, kdybychom nenechali tomuto druhu v přírodě prostor k životu.