Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 

Papagáj kráľovský

Papoušek královský bývá v domácnostech často držen jako zcela ochočený mazlíček. V přírodě bývá běžně k vidění v parcích a zahradách na předměstí Austrálie.

Dává předost životu ve stromech ale spatřen může být i na zemi při sběru potravy. Nejčastěji se vyskytují v párech nebo hejnech čítajících pár kusů. Navštěvují zahrady, zalesněné plochy, parky či deštné lesy. Páry hnízdí nejčastěji v dutinách eukalyptových stromů. Jako vystýlka jim slouží hobliny vznikající při úpravě kotliny. Volně žijící papoušci královští jsou vcelku plašší, živí se ořechy, semeny, ovocem, bobulemi, nektarem a pupeny. Pokud si přejete chovat tyto ptáky potřebujete velkou voliéru nebo alespoň klec s minimálními rozměry 60x60x80 cm. Pokud ale přistoupíte k tomuto řešení musíte počítat s tím, že bude váš papoušek potřebovat dlouhodobý každodenní prolet mimo klec a i tak nebude ve 100% kondici.

Nejvíce se jim ale bude dařit v prostorné chráněné venkovní voliéře, s rozměry 1,5x5x0,7 m (ŠxDxV). Jako u většiny ptáků jim k přenocování a úkrytu poslouží nabídnutá budka. Nesnáší dlouho trvající chladné a vlhké počasí. Ve voliéře se doporučuje chov pouze jednoho páru tohoto druhu, tolerovat se však budou např. s bažanty, pap. nádhernými a eclectusy. Papoušek královský musí dostávat pestrou stravu. Běžná krmná dávka musí být obohacena o různé ovoce, luskoviny, a zeleninu. Jen tak z něj učiníte zdravého, přátelského a krásně zbarveného společníka.

Co se vůbec zbarvení týče je u obou pohlaví pozoruhodné, s mnoha sytými barvami. Samci jsou jasně červeně a oranžově zbarveni na hlavě, krku a spodní straně těla. Jejich záda a křídla jsou zelená, zadek a ocas modrý. Oči mají žluté. Končetiny s prsty jsou stejně jako u samic šedé. Zobák samiček je rovněž šedý, kdežto u samců převážně červený s černými okraji. Samice papoušků královských jsou zbarveny stejně jako samci, výjimku tvoří jejich hlava a horní strana ocasu, ty jsou tmavě zelené.

Papoušek královský pochází z východní Austrálie. První, kdo tento druh popsal byl v roce 1818 Lichtenstein. Dnes je jejich přírodní lokalita velkou měrou nahrazena zemědělskou půdou. Farmáři je tento druh považován za škůdce protože dokáže zlikvidovat velké množství obilnin na polích a ovoce v sadech. V minulosti docházelo ke křížení s papoušky horskými či nádhernými. V přírodně jsou odchovy pozorovány v červenci i lednu. Hnízdní dutiny mívají vletový otvor poměrně nízko od země.

Pro odchov v zajetí jim poskytneme budku vysokou až 2m! Jako substrát do budky použijeme dřevěné hobliny smísené s rašelinou. Samec se začne samici dvořit a harmonizující pár, připravený k hnízdění, si obsah budky upraví dle vlastních představ. Kladnou odezvou na samčí dvoření je skutečnost, že samice příjme jeho pokusy o krmení. Snůška papoušků královských čítá nejčastěji 3-5 mírně lesklých vajec. Nezřídka se stane, že některé z vajec rodiče rozbijí, může za to jejich nemotorné chování při vstupu do budky. Proto se pro tento druh doporučuje mírný sklon budky a problém s rozbíjením vajec je tím zcela vyřešen. Délka sezení na vejcích se pohybuje kolem 20 dnů, samec v tomto období navštěvuje samici v budce, ale ta přesto po celou dobu zahřívá snůšku sama. Mláďata opeří asi po 35 dnech a samec je ve voliéře doprovází a učí létat. Mláďata se do věku 6-ti měsíců podobají samičce. Po uplynutí této doby začne hlavička samců červenat. Hnízdit bychom měli nechat tento druh až po 3 letech života, přestože samice jsou pohlavně dospělé již dříve.