Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 
 

Papagáj patagonský

Výskyt:
Papoušek patagonský dostal jméno podle země Patagonie, přiléhající dnes k Chile a Argentině. V Chile se vyskytují hlavně ve střední části území, dále pak v severní a střední Argentině. Obývají otevřenou krajinu, především v povodí řek. V dřívějších dobách stav patagonců v přirodě velice rychle klesal, důvodem bylo vybírání mláďat z hnízd. Jejich maso považovali lidé za delikatesu. Roku 1967 byla na tyto ptáky vydána zákonem ochrana, která platí dodnes.

Popis:
Hlava, krk a horní hřbet jsou olivově hnědé se zelenými nádechy. Zatímco zadní partie těla a svrchní část ocasu jsou více nažloutlé s nádechy olivovými. Stehna a spodek břicha jsou oranžovo-červené barvy. Hrdlo a hruď mají zbarveny do šeda. Okolí očí je holé bez peří a bílé. Zobák je šedý a končetiny růžové.
Mladí ptáci mají okolí očí šedé a zobák zbarvený spíše dohněda.

Péče a krmení:
Papoušek patagonský potřebuje nezbytně prostornou voliéru, která musí být postaveno ze silného, tvrdého materiálu.
V přírodě se živí semeny, plody a bobulemi. V zajetí mu musíme poskytnout různorodé krmivo s dostatkem zeleniny, ovoce a dalšími doplňky jako jsou např. piškoty a ořechy. V oblibě mají především pomeranč, vinnou révu, mrkev, špenát, jablko a hrušku. Chybět nesmí ani zelené krmivo, jako pampeliška, ptačinec atd. V době odchovu mláďat poskytneme navíc vaječnou míchanici. Pravidelně musíme tyto papoušky zásobovat čerstvými větvemi vrby nebo ovocných stromů. Optimální složení krmné dávky vypadá asi takto: 30% semenec, 20% žluté proso, 15% červené proso, 15% bílé proso, 10% loupaný oves, 10% slunečnice.
Papoušek patagonský je společenský pták, v přírodě žije v hejnech. Dokonce i jednotlivé páry hnízdí poměrně blízko u sebe. Toto vysoce tolerantní chování z nich dělá dobré domácí společníky, ovšem hlasový projev je pro lidské ucho nepříjemný, proto se doporučuje především chov ve venkovní voliéře. K opakování lidských slov nejsou patagonští papoušci příliš nadaní, snad pouze pár slovíček nebo spíše zvuků se naučí imitovat.

Hnízdění:
V přírodě hnízdí tento papoušek v norách vyhrabaných v březích. Taková nora může být dlouhá až 250cm. Na konci vybuduje hnízdní pár rozšířenou kotlinu, do které samice snese postupně 2-3 vajíčka, která posléze zahřívá 24-26 dnů. Pokud mláďata dobře prospívají, opouštějí hnízdo po dalších asi 8 týdnech.
Kvůli specifickým návykům na hnízdní prostory, musíme i v zajetí nabídnout „patagoncům" budky spíše ležatého typu o velikosti 30x60x30cm s vletovým otvorem 9cm. V případě, že se rozhodnete použít přírodní dutinu, je velice vhodné naklonit ji mírně do boku. Nejvhodnější jsou ale budky atypických tvarů, např. do písmene L. Samičky odchované v zajetí bývají plodnější a snáší 4-6 vajec.

Poddruhy:
Dle výskytu, jsou u papouška patagonského známé tyto 3 subspécie:
papoušek patagonský jižní (Cyanoliseus patagonus patagonus)
papoušek patagonský severní (Cyanoliseus patagonus andinus)
papoušek patagonský chilský (Cyanoliseus patagonus bloxami)