Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 
 

Papoušek horský (kouřový)

Popis:

Tento papoušek se pozná podle žlutozelené hlavy, červeného zobáku. Prsa a břicho má žlutozelené, křídla žlutozelená s černým a červeným pruhem a na okraji jsou modrá. Ocas je černý. Samec se od samice pozná na první pohled ve zbarvení. Sameček je převážně žlutý, má tmavý ocas a červené skvrny na křídlech jsou výraznější než u samice. Samička je spíše zelená a na první pohled není tak pestře zbarvena. Ocas tmavě modrozelený. Krajní ocasní pera jsou na spodní straně lemována růžově.
Život v přírodě:

Papoušek horský (kouřový) žije v přírodě v párech, ale i ve skupinách či hejnech. Převážně je najdeme v lesích, na polích, kde dělají škody zemědělcům a také v otevřené křovinaté krajině. Patří také mezi nejlepší letce Austrálie. Doba hnízdění v jeho domovině probíhá od srpna do ledna. Jeho hnízdo je hluboké 4 až 5m. Při hledání potravy je velmi opatrný a tichý.
Potrava:

Těmto papouškům poskytneme jako základní krmivo směs semen pro střední papoušky a také doplníme o různé druhy ovoce a zeleného krmení. Při hnízdění podáváme vaječnou míchanici, naklíčené zrní a větší množství zeleného krmení.
K okusu můžeme použít čerstvé vrbové větvičky a neošetřené větvičky ovocných stromů. Také musí mít vždy dostatek gritu na trávení, aby se jim mohl podle potřeby zásobit.
Chov:

Papoušek horský se hodí spíše do velkých a prostorných voliér, jelikož se velice rád proletuje. Voliéra musí být vždy delší než vyšší. Do klece teto pták nepatří, a to se také týká malých pokojových voliér.
Hnízdění:

Papoušci hnízdí nejčastěji v dubnu nebo v květnu, ale pouze 1x v roce. Ojediněle se stane, že zahnízdí dvakrát. Papouškům poskytneme kmenovou budku. Budka o průměru 35cm a výšce asi 70 cm je nejvhodnější, vletový otvor 7 až 8cm. Papoušci zahnízdí i ve větších budkách (výška není podmínkou). Nepletou si žádné hnízdo proto můžeme na dno dát vlhkou rašelinu a směs hoblin. Mláďata vylétnou z budky asi ve stáří 5 týdnů. Mláďata jsou po vylétnutí spíše podobná matce a teprve po roce a půl se plně vybarví. Trvá však ještě dalšího půl roku než je můžeme nechat hnízdi