Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb

                                CLUB NP
Iste ste si všimli našu novú rubriku CLUB NP ak neviete čo to znamená vysvetlím vám to .
V CLUBE NP sa bude diskutovať o chove papagájov bude sa tam diskutovať o všelijakých druhoch papagájov o ich rozmnožovaní, o chove....( je to podobné ako PARROTCLUB )
 

Ahojte vitame vás

 
 

Aratinga kubánsku

Popis: samec je celkově zelený, na spodině bledší a žlutější, na hlavě, krku a spodní části těla má roztroušené jednotlivá červená péra. Ohbí křídla a holenní peří má občas červené, malé spodní krovky křídelní a špičky letek červené, velké spodní krovky křídelní olivově žluté. Spodní strana ocasu a letek je olivově žlutá, běhák hnědý.

Samice je stejně zbarvena jako samec ale je poněkud menší.

Mláďata jsou podobná dospělým ale spodní krovky křídelní mají méně červené, špičky letek žlutavě zelené, duhovku hnědou.

Rozšíření: Kuba. Dříve se vyskytoval i na Isla de Pinos.

Život v přírodě: aratinga kubánský není lesní pták, jak se o něm všeobecně tvrdilo v minulosti. Žije spíše v otevřené krajině. V letech 1941 - 43 byl ještě docela hojným druhem v pahorkatých oblastech regionu Trininadu, zejména u města Cienfuegos a v kopcovitých lesních oblastech Guantánamo. Po padesáti letech, tj. v roce 1993-94 vedl na Kubě expedici J. Wiley s doprovodem kubánských přírodovědců. Procestovali celý ostrov od východu k západu a zjišťovali současné populace zejména v těch oblastech, kde bylo známo, že žili v minulosti. Navštívili takových míst 15 (12 z nich jsou nyní již v chráněných oblastech). Polním výzkumem bylo zjištěno, že nyní na Kubě žijí populace o 40 - 50 kusech, maximálně stejné množství bylo nalezeno i v jiných lokalitách.
Ptáci hnízdí většinou v dutinách stromů, někdy i odumřelých; v pahorkovité oblasti provincie Villa Clara a Cienfuegos hnízdili ve skalních štěrbinách na příkrém svahu. Občas je můžeme spatřit i u zemědělských kultur.
Byli pozorováni i ve společnosti amazoňanů kubánských, v jejich blízkosti také hnízdí. Snůšky na Kubě byly nalezeny od května do srpna. Mimo dobu hnízdění migrují za potravou. Hledají-li krmivo nebo sedí-li ve stínu větví, jsou obvykle tiší nebo jen slabě švitoří.
Živý se různými travními semeny, plody a rostlinou potravou. Jejich let je rychlý a hlučný.

Krmení: slunečnice (nabobtnalou a klíčenou nebrali), semenec, vlašské ořechy, jablka, škvarky z vepřového sádla, syrové sádlo, ptačinec žabinec, třešně a mrkev. Na okus dostávali čerstvé větve. Mají mít také lesknici, proso v klasech a semena různých plevelů.